Bli med på hval-jakt.. Herman Melville: Moby-Dick

Jeg har lest en bok om hvalfangst tidligere. Det er "Portrett av et magisk liv" av Kjartan Fløgstad, om dikteren Claes Gills liv. Ja, når jeg tenker på det så skrev jeg faktisk hovedfagsoppgave om denne boken. Nok om det, Claes Gill var på hvalfangst, og dette gikk Fløgstad dypt inn i, og skildret det rå, brutale hvalfangeriet i alle detaljer. Men der var mye av poenget at hvalfangsten da var blitt effektivisert, industrialisert.

Moby-Dick er en roman i norsk oversettelse på litt mer enn 600 sider, jeg har nå kommet til side 219 så det er jo endel igjen. Romanen kom ut i 1851 og dette er da hvalfangst med seilskuter, en helt annen type fangst. Så langt som jeg har lest til nå har det ikke blitt fanget en eneste hval, og jeg er usikker på om det skal fanges hvaler, eller om all jakt skal samles rundt dette ene, å finne og drepe Moby-Dick, den onde djevel fra dypet, den hvite hvalen.

Dette er en morsom bok! Her blir leseren trukket inn i en fremmed verden. Det var nok en fremmed verden for de fleste lesere på den tiden boken kom ut, men for meg er det dobbelt fremmed: tidsaspektet, og kulturaspektet. Kulturaspektet er "sjømannen" - denne verden som er en egen verden, skipet, mannskapet fra alle verdensdeler, en samling av raser, språk, tro, holdninger som er helt fantastisk skildret. En hvalfangerskute var gjerne mange år til sjøs i slengen, for meg høres dette utrolig ut, og sier litt om hvordan TID vurderes før/nå. Noe som forøvrig alltid slår meg når jeg leser bøker fra 1800-tallet. De lange reisene, de lange oppholdene. Det var som om livet var lengre, fordi de måtte ta den tiden det tok. Jeg har kommet så langt at de viktigste brikkene i spillet er på plass: fortelleren og hans venn harpuneren (fantastisk historie om hvordan de ble kjent...), mannskap, livet om bord, livet på utskikkeren, kaptein og styrmenn rundt sitt middagsbord... og så: Kaptein Akabs tale, der han dedikerer reisen til ett formål: Å finne, jage og drepe den hvite hvalen, Moby-Dick.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

minleselyst

minleselyst

43, Bergen

SOLVEIG STEINNES

Kategorier

Arkiv

hits