Portrett av en dame av Henry James

Jeg er nå så vidt i gang med A Portrait of a Lady av Henry James. En klassiker, har kommet ca 130 sider av sted og det er veldig morsomt å lese. For meg er engelsken litt vanskelig, men jeg bryr meg som vanlig lite om å slå opp ord jeg ikke forstår.

Så langt som jeg har lest foregår handlingen stort sett på den engelske landsbygden, i overklassehjemmet Gardencourt, der Mr. Touchett bor. Den unge, vakre og spesielle niesen til Mrs. Touchett, Isabel Archer dukker brått opp i starten av boken, hun er foreldreløs og Mrs. Touchett har tatt henne med fra Amerika til England.

Hvordan kommer det til å gå? Det er morsomt at jeg ikke aner det, en sånn solid klassiker. Men det er også andre ting som er morsomme. De skarpe betraktningene om kvinner og menn, for eksempel. Jeg synes det er facinerende å lese, James er skarp og morsom og perspektivrik, og det er han altså fra et standpunkt i sin samtid. Ser vi en film ligger fortellerstemmen og perspektivet på en måte alltid i nåtiden, selv om det er et "kostymedrama", men når jeg leser boken føler jeg at jeg får det perspektivet som man hadde da. Det er kanskje en illusjon, men det er morsomt.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

minleselyst

minleselyst

43, Bergen

SOLVEIG STEINNES

Kategorier

Arkiv

hits