Per Olov Enquist: Lewis reise.Jeg hadde veldig glede av å lese Per Olov Enquists selvbiografi tidligere i høst. Så i et lite raid i egen bokhylle fant jeg Lewis reise, som jeg har erhvervet meg en eller annen gang, og ikke lest. Nå har jeg begynt, for nå føler jeg at jeg kjenner Enqust bedre, og fått et mer personlig forhold til ham. Jeg hadde lest to bøker før av ham, den ene: Blanche og Marie, var jeg ikke så veldig begeistet for. Men jeg synes jeg husker at jeg likte godt "Livlegens besøk" om Struensee, som jeg leste på sykehuset i forbindelse med en fødsel, så det må være endel år siden. Sikkert med Eirik, dvs 9 år siden. Ja, nå sjekket jeg, ser at den kom på norsk i 2001, og de andre var nå født før den tid. Nok om det.

Den boken jeg har mest lyst til å lese av Enquist er "Kaptein Nemos bibliotek", men nå leser jeg nå "Lewis reise" siden jeg hadde denne i bokhyllen. Jeg har kommet ca 50 sider på vei. Og det slår meg at skrivestilen i denne boken er nokså lik slik jeg opplevde den i selvbiografien. Var det slik i de andre bøkene også? Jeg kan ikke huske det. Men denne boken, som kom på svensk i 2001, er jeg- fortellende og ligger tett opp til det som kom frem i "Et annet liv". Den kristne oppdragelsen, runkingen på utedassen, å bo i Kjøbenhavn, tro og tvil og religiøsitet. Han legger fortellingen så tett opp til sine egne opplevelser at jeg blir usikker: er det en fortelling, eller ikke? Og dette hadde jeg kanskje ikke tenkt engang, dersom jeg ikke hadde lest selvbiografien (om det da var en selvbiografi, det var noe lignende iallefall...) Men foreløpig mye om fortelleren, og litt om Lewis. Ikke akkurat slik at jeg blir sugd inn i fortellingen, men det er noe fint med måten han skriver på likevel, han tegner tydelige bilder og det er fint. Av himmelen, stjernene, det kalde, av kirkegården, av det fysiske og blodige religiøse språket. Gleder meg til å lese videre.

Én kommentar

anette

28.nov.2010 kl.21:50

Spennende med litt Enquistlesing! Jeg har ikke rukket å lese selvbiografien hans, men portrettet på forsiden av boken synes jeg er utrolig flott. Det er så man nesten kan ane at denne mannen har gått en del runder med seg selv...

Anbefaler varmt Nemobibilioteket, det er en utrolig vakker bok med vemod og melankoli så det holder.

Jeg vil ellers holde "Livlegens besøk" som min Enquist-favoritt.

Skriv en ny kommentar

minleselyst

minleselyst

43, Bergen

SOLVEIG STEINNES

Kategorier

Arkiv

hits