Don DeLillo: The Body Artist. Tynn liten bok. Men veldig rar.

Jeg får ikke helt grepet på den, men den er ganske rar. Litt fin og? The Body Artist av Don DeLillo. Har ikke lest noe av ham før, og dette er altså den første. Leste 25 sider, mistet boken, fant den igjen, men da hadde jeg mistet farten. Nå har jeg tatt det opp igjen.

Det handler om sorg og savn, tror jeg. Etter en nydelig frokostscene, veldig bra, tar mannen nøklene og kjører vekk. Og skyter seg. Hun blir igjen med savnet, sorgen, i et leid hus på landet. Og der materialiserer det seg en slags person, som hun kaller Mr. Turtle, som snakker med hennes og mannens stemmer og ord. Hvem er han? Et spøkelse Hva symboliserer han? Sorgen, sorgarbeidet?

Jeg kikker bak på boken for å få  noen tips. "A lean, sad, beautiful novel, The Body Artist" is a meditation on love, time and human perception".. Ja, det kunne jeg nok ikke sagt selv, men ok som innspill i fortolkningen. Men jeg har egentlig ikke begynt noen fortolkning så langt, jeg bare leser og registrerer. Mye fint. Fuglene som hun ser etter. Det stakkato, poetiske språket til Mr. Turtle. Skildringene av det fyskiske savnet, savnet av mannens kropp og kjærtegn. Avvisningen av alle rundt henne. Hvorfor så alene, der ute på landet?

Dette minner litt om en annen bok jeg leste, "The year of Magical Thinking" av Joan Didion. Den starter også med det brå dødsfallet til ektefellen, og forsøker å beskrive hvordan en person oppfører seg i forhold til sorg og savn. Fin bok. Man sørger, savner, og dveler ved det positive. Men begge deler må man akseptere - det som var fint, og det som ikke var fint. Og begge deler er der. Begge deler er deler av sorgprosessen.

Jeg har nå kommet litt mer enn halvveis i The Body Artist, og boken glir så langsomt og mystisk av sted, i den grå sorgen, med et merkelig spøkelse, i et øde hus ved havet.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

minleselyst

minleselyst

43, Bergen

SOLVEIG STEINNES

Kategorier

Arkiv

hits